Toiminimen lopettaminen
Jokaisen toiminimi yrittäjän tulisi myös tietää miten toiminimen voi lopettaa. Vaikka toiminta olisikin edelleen kannattavaa, voi toiminimen lopettaminen olla tarpeellista esimerkiksi äkillisten elämänmuutoksien takia.
Toiminimen lopettamiseen ei tarvita mitään sen ihmeellisempää syytä, vaan sen voi tehdä mistä syystä tahansa. Lopettaminen pitää suorittaa ilmoituksella Patentti- ja rekisterihallitukseen YTJ-palvelun kautta tai paperisella lomakkeella, sähköinen sekä paperinen ilmoitus on maksuton. Täytetty lomake menee myös Verohallintoon, jonka rekisteristä toiminimesi poistetaan.
Ota nämä asiat huomioon lopettaessasi toiminimeä
Ennen toiminimen lopettamista sinun tulee olla suorittanut kaikki yritykseesi liittyvät velat, toiminimiyrittäjä vastaa kaikista veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Toiminimiyrittäjän pitää myös hankkiutua eroon kaikesta elinkeinotoiminnan omaisuudesta sekä varallisuudesta. Tämä seikka pitää hoitaa joko myymällä tai vaihtoehtoisesti siirtämällä omaisuus yksityisomaisuudeksi itselleen. Käytännössä tämä tarkoittaa yksityisostoa sekä nämä asiat vaikuttavat toiminnan viimeisen verovuoden tulokseen. Elinkeinotoiminnan lopettaminen voi aiheuttaa kertaluonteisen veronalaisen lisätulon, joka on joko pääoma- tai ansiotulo, riippuen toiminnan nettovarallisuudesta.
Myös kaikki käytännön toimet jotka liittyvät toiminimeen pitää lopettaa kuten esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanominen tai myynti.
Vaikka toiminimen lopettamisilmoitus onkin maksuton, voi kuluja aiheutua esimerkiksi mahdollisista yrityskiinnityksien järjestämisistä. Nämä pitää joko kuolettaa tai siirtää elinkeinotoimintaa jatkavalle tai luovutuksensaajalle.
Käytännössä yrityskiinnitys voi olla toimintaan kuuluvaa sekä toiminimen omistamaa irtainta ja se on pantattu vakuudeksi. Jos yrityskiinnitys kuoletetaan, niin automaattisesti hakemuksen tekeminen on maksutonta ja jos yrittäjä haluaa tehdä siirron niin lopettamisen loppusummaksi tulee 200 euroa.
Vero- ja kirjanpitoasiat
Ennen toiminimen loppumista yrittäjän pitää muistaa huolehtia ajoissa myös kaikista verotuksiin liittyvistä asioista, kuten veroilmoituksesta, kausiveroilmoituksesta ja vuosi-ilmoituksista. Näiden lisäksi myös viimeisen vuoden ennakkoverot tulee maksaa ajallaan. YEL-vakuutus pitäisi myös päättää yrittämisen lopettamisen yhteydessä.
Yrittäjien tulisi säilyttää huolellisesti kirjanpitoaineistoa ainakin 6-10 vuodelta, tämä kohta on kirjattuna myös laissa. Jos yritykselläsi on kirjanpitäjä, hän huolehtii tästä asiasta. Jos taas teet kirjanpidon itse, niin kannattaa aineistot laittaa huolellisesti samaan paikkaan.
Ohjeet toiminimen lopettamiseen
Toiminimen pystyy lopettamaan täyttämällä Y6-lomakkeen, lomakkeeseen kirjataan toiminimellä harjoittava yrittäjä tai vaihtoehtoisesti hänen valtuuttaman henkilön allekirjoitus. Lomake löytyy helposti Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta.
Tässä lopussa on vielä hyvä kerrata ohjeet miten toiminimen voi lopettaa. jotta se ei pääse unohtumaan tapahtumahetkellä.
- Eli ensimäiseksi yrittäjän tulisi hankkiutua elinkeinotoiminnan omaisuudesta tai varallisuudesta joko tekemällä yksityisosto tai myymällä ne
- Muista lopettaa kaikki toiminta joka liittyy yritykseen
- Kaikki yritykseen liittyvät velat pitää olla maksettu kokonaisuudessaan pois
- Siirry täyttämään Y6-lomake jolla toiminimen lopettaminen ilmoitetaan
Kun ilmoitus on rekisteröity niin kaikki yrityksen tiedot poistetaan kaupparekisteristä sekä toiminimen rekisteröintiusoja päättyy. Tällöin myös menetät oikeuden toiminimesi nimen käyttöön ja joku muu pystyy käyttämään sitä.