Starttirahahakemus

Starttirahahakemus

Aloittelevien yrittäjien voi olla vaikeaa päästä alkuun ja saada oma liiketoiminta kasvuun, tästä syystä heidän on mahdollista hakea starttirahaa toimeentulon turvaamiseksi. Starttirahan hakeminen on maksutonta sekä helppoa, sen täyttämiseen kannattaa kuitenkin varata jonkin verran aikaa.

Starttirahaa hakiessa selvitetään oletko sopiva yrittäjäksi, käytännössä tämä tarkoittaa sitä että joudut tekemään suunnitelmia sekä erilaisia laskelmia koskien tulevaa liiketoimintaa. Ennen starttirahan saamista nämä suunnitelmat sekä laskelmat pitää esittää paikalliselle yritysneuvojalle.

Tässä oppaassa kerromme hakuprosessista sekä siihen liittyvistä vaiheista. Miettiessäsi starttirahan hakemista, pitää sinun muistaa ettet saa aloittaa yritystoimintaasi ennen kuin starttiraha on myönnetty. Jos olet jo aloittanut toimintasi yrityksessä, estää se kyseisen tuen saamisen. Poikkeuksena on se jos toimit nyt sivutoimisena yrittäjänä ja olet siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi, kuitenkaan päätoiminen yrittäjyys ei saa alkaa ennen hakemuksen päätöstä sekä tuen myöntämistä.

Halutessasi voit tutustua ennen hakemista starttirahahakemukseen TE-palveluiden sivuilta löytyvästä tulostettavasta Word-tiedostosta. Voit täyttää hakemuksen helposti TE-palveluiden oma asiointi-kohdasta sähköisesti.

Starttiraha perusteet

Tässä osiossa käymme läpi starttirahan perusteet, jatkaessasi tämän oppaan lukemista löydät hakemuksen tekemisen vaiheet.

TE-palvelut eli Työ- ja elinkeinotoimistot käsittelevät kaikki starttirahahakemukset. Jokaisella paikkakunnalla on oma TE-toimisto, jossa starttirahahakemukseen liittyvät asiat hoidetaan. Nykyään lähes kaiken asioinnin voi hoitaa kätevästi verkossa, mutta usein starttirahahakemusprosessia varten pitää käydä vähintään yhden kerran oman paikkakunnan uusyrityskeskuksen juttusilla.

Starttirahahakemuksen vaiheet voivat vaihdella yrittäjästä sekä toimialueesta riippuen, joten joissain paikkakunnilla starttirahahakemuksen päätöksen voi saada sähköisesti ilman erillistä käyntiä.

Kyseisen tuen tarkoituksena on antaa turvaa aloittelevalle yrittäjälle yrityksen alkuvaiheessa. Starttirahaa myönnetään kahdessa kuuden kuukauden jaksossa eli sitä on mahdollista saada enintään yhdeksi vuodeksi. Kuitenkin starttirahaa voi saada useampi samassa yrityksessä aloittava yrittäjä, jos esimerkiksi tarkoituksena on perustaa osakeyhtiö jonkun muun henkilön kanssa, niin kyseinen tuki myönnetään molemmille.

Starttirahan hakeminen vaatii joitain tiettyjä ehtoja joista kerromme myöhemmin lisää. Näiden ehtojen lisäksi vaaditaan, että henkilö siirtyy kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Esimerkiksi vaatimuksiin kuuluu, että aloitteleva yrittäjä siirtyy palkkatöistä täyspäiväiseksi yrittäjäksi, on työtön työnhakija tai opiskelija.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista, että olet sivutoiminen yrittäjä ja toiminnan kasvaessa haluat siirtyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Starttirahahakemuksen on myös tarkoitus selvittää onko yrittäjyys sinun juttusi sekä onko se sinulle sopiva vaihtoehto. Tästä syystä prosessi voi sisältää joitain yrittäjyyteen liittyviä koulutuksia, jotka tulee käydä ennen tuen hakemista.

Kuitenkaan aina tämä ei ole pakollista, mikäli todetaan että tukea hakevalla yrittäjällä on hyvät edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Joten TE-palvelut ei velvoita näiden kurssien käymistä, jos pystyt todistamaan, että tuleva toimintasi on kannattavaa ja tiedät mihin olet ryhtymässä.

Mitä ehtoja starttirahassa on?

Jokaisen aloittelevan yrittäjän ei ole mahdollista saada starttirahaa eikä sitä myönnetä välttämättä kaikille. Myönteisen päätöksen saaminen edellyttää tiettyjen ehtojen täyttämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tässä on olemassa sellaisia asioita joita ei saa tehdä tai ehtoja mitkä eivät tule täyttyä. Seuraavaksi kerromme tärkeimpiä asioita myöntämisen edellytykselle:

Starttirahaa hakevalla tulee olla riittävät sekä tarpeeksi realistiset valmiudet yritystoiminnan toteuttamiseen sekä onnistumiseen. Kyseisen seikan pystyy todistamaan huolellisesti tehdyllä liiketoimintasuunnitelmalla sekä kannattavuuslaskelmalla, joka on realistinen.

Tarkoituksenasi on olla päätoiminen yrittäjä sekä toimintasi todetaan tarpeeksi kannattavaksi, jotta toimintasi on kannattavaa myös starttirahan loputtua.

Tuen saaminen edellyttää myös joitain asioita jotka eivät saa täyttyä ennen starttirahan hakemista tai päätöksen saamista. Näitä ehtoja kannattaa pitää tärkeänä, sillä ne voivat myöhemmin koitua kohtaloksi sekä johtaa kielteiseen päätökseen. Tästä syystä on suositeltavaa tutustua huolellisesti starttirahaprosessiin sekä sen ehoihin ennen kuin menet esittelemään ideaasi tuen myöntäjälle. Yritystoimintaa ei saa missään nimessä aloittaa ennen kuin starttirahahakemukselle on näytetty vihreää valoa ja se on hyväksytty.

Milloin starttirahaa ei myönnetä?

Starttirahaa ei välttämättä myönnetä silloin, jos suunnitelmasi perusteella yrotystoiminta turvaa riittävän toimeentulon jo alkuvaiheessa. Käytännössä jos saat riittävästi tuloja jo ennen starttirahan saamista, niin TE-toimisto voi katsoa ettet tarvitse sitä toimeentulosi turvaamiseksi. TE-toimistot tarkistavat tämän kohdan tekemästäsi budjettilaskelmasta.

Kielteinen starttirahahakemus voi tulla myös silloin jos olet jo aloittanut yritystoimintasi. Tämä kohta on todella selkeä, eli starttirahaa ei myönnetä yrittäjille jotka ovat jo aloittaneet toimintansa. Tästä syystä toimintaa kannattaa lykätä siihen asti kun hakemuksesta tulee joko kielteinen tai myönteinen päätös. Voit selvittää sekä kysyä oman paikkakunnan TE-toimistosta jo aikaisessa vaiheessa sitä, että mitkä asiat he tulkitsevat yritystoiminnan aloittamiseksi. Jotkut TE-palvelut voivat jopa tulkita, että avatut nettisivut tarkoittavat liiketoiminnan aloittamista. Tämän takia on suositeltavaa tutustua oman paikkakunnan starttirahahakemuksen ehtoihin sekä vaatimuksiin ennen hakemuksen tekemistä.

Starttirahaa ei myöskään myönnetä aloitteleville yrittäjille jolla on aikaisempia maksuhäiriömerkintöjä sekä maksamatta jätettyjä veroja tai muita lakisääteisiä maksuja. Joissain tilanteissa kuitenkin TE-toimisto voi harkita antavansa myönteisen päätöksen maksuhäiriöistä huolimatta. Pääsääntöisesti kuitenkaan tukea ei ole mahdollista saada jos yrittäjällä ilmenee häiriöitä maksukäyttäytymisessä.

Tukea ei välttämättä myönnetä, jos katsotaan että aloittelevalla yrittäjällä on toimeentulo jo turvattuna jollain muulla tavalla. Tuloiksi voidaan laskea esimerkiksi muut tuet sekä etuudet tai palkkatulot. Esimerkiksi jos starttirahaa hakeva yrittäjä saa opintotukea, on se este tuen saamiselle.

Miten suuri starttiraha on?

Pääsääntöisesti starttiraha lasketaan päiväkohtaisesti sekä se arvioidaan aina uudelleen joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2020 päiväkohtaisen starttirahan määrä oli 33,66 euroa. Kyseistä tukea maksetaan enintään viideltä päiväältä viikossa eli käytännösä tukea on mahdollista saada 700 euroa kuukaudessa, tästä kuitenkin vielä otetaan verot pois. Starttiraha on aina veroitettavaa antiotuloa, eli käytännössä mitä enemmän tienaat, sitä suurempi osuus starttirahasta menee verojen maksamiseen.

Useampia vuosia sitten starttirahan lisäosan määrä vaihteli tapauskohtaisesti, nykyään se on kuitenkin sama mitä perustuessakin eli 33,66 euroa päivältä. Starttirahan maksu jälkikäteen tapahtuu kerran kuukaudessa, kunhan muista tehdä maksutushakemuksen sekä toimittaa sen KEHA-keskukseen. KEHA on Ely-keskusten sekä TE-toimistojen hallintokeskus.

Miten kauan starttirahaa on mahdollista saada?

Starttirahaa on mahdollista saada kahdessa osassa ja kokonaisaika voi olla enintään vuoden verran. Ensimmäinen osa kestää puoli vuotta ja jos sen jälkeen saat myönnettävän jatkoajan tuelle kestää se saman verran.

Starttirahan hakeminen - näin haet starttirahaa

Tässä osiossa kerromme starttirahan hakemisesta sekä siihen liittyvistä vaiheista. Prosessin vaiheisiin voi vaikuttaa oma toimialue, listasimme tähän prosessin etenemisen pääpiirteittäin.

Starttirahahakemuksen voi aloittaa kyselemällä tietoja alustavasti onko mahdollista saada starttirahaa. Kyselyt voi osoittaa TE-toimistoon tai Yritys-Suomen neuvontapalveluun, tämä onnistuu helposti kotoa käsi puhelimitse tai chatin avulla. Kyseinen alan asiantuntija osaa usein kertoa välittömästi onko omalla yritysidealla mahdollista saada starttirahaa.

Kannattaa myös laatia alustava liiketoimintasuunnitelma sekä kannattavuuslaskelma Oma Yritys-Suomi palvelun kautta. Voit myös tarvittaessa pyytää apua Oma Yritys-Suomen puhelinpalvelusta.

Näiden asioiden jälkeen ota yhteyttä puhelimitse oman paikkakuntasi TE-toimistoon ja sovi tapaaminen, jolloin olet valmis menemään keskustelemaan omasta yritysideastasi yritysneuvojan kanssa. Yritysneuvojalta saat vinkkejä siihen miten voit parantaa liiketoimintasuunnitelmaasi tai kannattavuuslaskelmaa, jotta saat varmasti myönteisen päätöksen starttirahahakemuksellesi. Tapaamisen voi varata myös helposti TE-palveluiden Oma Asiointi-palvelun kautta.

Seuraavaksi voit siirtyä täyttämään starttirahahakemusta, helpoiten se onnistuu sähköisellä lomakkeella tai tulostetulla paperilomakkeella jonka löydät TE-palveluiden verkkosivuilta. Tässä vaiheessa liiketoimintasuunnitelma sekä kannattavuuslaskelma pitää olla valmiina. Starttirahahakemukseen tulee liittää myös verovelkatodistus sekä ansioluettelo, joissain tilanteissa voidaan vaatia myös tapauskohtaisia liitteitä kuten esimerkiksi laina- tai toimitilasopimusket.

Starttirahahakemuksen täyttämisen sekä lähettämisen jälkeen voit jäädä odottelemaan päätöstä. Käsittelyaika voi vaihdella paikkakunnittain, mutta yleisesti siihen kuluu aikaa noin 2 – 4 viikkoa. Jos saat kielteisen päätöksen, halutessasi voit tehdä oikaisuvaatimuksen, oikaisuvaatimuksen ohjeet löytyvät saadusta starttirahapäätöksestä.