Lainaa osakeyhtiölle

Lainaa osakeyhtiölle

Suomalaisten pienten osakeyhtiöiden sisällä rahoittaminen tapahtuu pääosin yhtiön omasta kassasta, mutta joskus esimerkiksi uusia isompia hankintoja tehdessä voi olla tarve rahoittaa se lainarahalla.

Vuonna 2021 kaupparekisteriin on kirjattu 261 316 suomalaista osakeyhtiötä, joista suurin osa on pieniä kymmeniä henkilöitä työllistäviä yhtiöitä.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, miten osakeyhtiö voi saada lainaa ja mitkä palvelut sitä myöntävät.

Usein lainan tarpeessa osakeyhtiöt suuntaavat pankkiin, mutta aina se ei ole mahdollista

Lainarahan tarpeessa osakeyhtiöllä voi olla ainoana vaihtoehtona suunnata perinteiseen pankkiin, jos esimerkiksi kyseistä summaa ei saa sukulaisilta tai läheisiltä lainattua. Pankki ei halua koskaan ottaa riskejä lainatessaan osakeyhtiölle, tästä syystä ne sisältävät kireämmät vakuusvaatimukset.

Vakuuden täyttäminen voi olla hankalaa varsinkin, jos kyseessä on vastaperustettu osakeyhtiö. Vaikka osakeyhtiöllä olisikin jonkinlainen reaalivakuus esimerkiksi asunto-osake tai muu vastaava, voidaan yrittäjältä vaatia lisäksi vielä henkilötakausta. Tässä tilanteessa myös oma taloudellinen asema kuten aikaisemmat lainat voivat vaikuttaa uuden lainan saamiseen.

Pankkilaina osakeyhtiölle hyvät ja huonot puolet:

Hyvät puolet:

  • Usein pankkilaina on se markkinoiden halvin vaihtoehto
  • Jos osakeyhtiö on vakavarainen ja maksukyky on loistava, voi se saada pankkilainan nopeasti

 

Huonot puolet:

  • Pankkilainojen käsittelyajat ovat usein pitkiä, joten se ei sovellu akuuttiin rahantarpeeseen
  • Jos osakeyhtiöllä ei ole vakuuksia, ei pankkilainaa heru

Rahoitusyhtiöiden tarjoamat vakuudettomat lainat soveltuvat akuuttiin rahantarpeeseen

Viimeisten vuosien aikana Suomen markkinoille on rantautunut uusia netissä toimiva rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat nopeita reaalivakuudettomia rahoitusratkaisuja yrityksille. Kyseinen rahoitusmuoto soveltuu parhaiten äkilliseen ja lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen.

Usein pienemmillä osakeyhtiöillä voi ilmetä tarve saada lisärahoitusta ulkopuoliselta taholta. Usein kuitenkin, kun puhutaan reaalivakuudettomasta lainasta, on se kalliimpi mitä perinteisen pankin tarjoamana. Usein kuitenkin tämä vaihtoehto on paras nopeaan lainantarpeeseen, sillä pelkästään pankin kanssa sovittuun neuvotteluun ja lainapäätökseen voi mennä jopa viikkoja.

Varsinkin pienempien osakeyhtiöiden lainantarve iskee usein esimerkiksi konerikon tai vain nopean investoinnin seurauksena. Näissä tilanteissa nopea rahoitusratkaisu voi olla ainoa vaihtoehto, jotta liiketoiminta saadaan taas rullaamaan.

Pienyrityksille suunnattuja lainapalveluita on nykypäivänä useita vaihtoehtoja, joten sopivan löytäminen voi tuntua hankalalta. Jos haluat nähdä jonkin tietyn yritysrahoitusta tarjoavan palvelun suuntaa antavat hinta-arvion, voit käyttää apunasi lainalaskuria.

Listasimme tähän suosituimmat pienyrityksille suunnatut lainapalvelut:

  • Qred – Ei aloitusmaksua, piilokuluja tai sitoutumisaikaa
  • Capital Box – Lainahakemus minuuteissa, joustava eikä sisällä piilokuluja
  • BusinessCredit – Suomalainen palvelu, lainaa ilman reaalivakuutta ja joustava takaisinmaksu

Esimerkiksi Business Creditillä voit huoletta täyttää lainahakemuksen ilmaiseksi ja tutustua saamiisi tarjouksiin ilman että sitoudut lainan ottamiseen. Qred taas puolestaan tarjoaa korotonta yrityslainaa, jolloin avoimesta lainasta laskutetaan kiinteä, yrityskohtainen kuukausikustannus, joka on alkaen 1,75 %/kk.

Lainaa osakeyhtiölle verkosta hyvät ja huonot puolet

Ennen internetin voittokulkua yrityksellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakea rahoitusta suoraan perinteisestä kivijalkapankista. Nykyään rahoitusta voi saada helpommalla tavalla netistä ilman konttorissa asioimista. Kuitenkin verkonvälityksellä haetuissa yrityslainassa on hyvien puolien lisäksi myös joitain huonoja ominaisuuksia, joita käymme seuraavaksi läpi.

Netistä haettu yrityslaina on aina se nopein vaihtoehto, varsinkin jos osakeyhtiö tarvitsee lainaa nopealla aikataululla Netin kautta haetut yrityslainat ovat melkein aina reaalivakuudettomia lainoja, joka tarkoitta sitä, että niiden korko ja kustannukset ovat usein kalliimmat mitä pankkilainojen.

Tämän takia reaalivakuudettomat lainat ovat osakeyhtiölle paras vaihtoehto akuuttiin ja lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen. Halutessaan vakuudetonta yrityslainaa voi käyttää myös osana isompaa rahoitusta, jolloin muut rahoituksen osat tulevat esimerkiksi pankilta tai Finnveralta.

Laskurahoitus nopeaan rahoitustarpeeseen

Akuuteissa rahoitustarpeissa osakeyhtiön kannattaa harkita myös laskurahoitusta esimerkiksi, jos tietää että asiakkailta on vielä saatavia, joiden eräpäivä on vasta kuukausien päässä. Tässä tilanteessa voit asettaa vakuudeksi myyntisaatavat ja saada laskuihin sidotut rahat välittömästi käyttöösi.

Laskurahoitus on turvallinen ja simppeli tapa muuttaa laskut rahaksi, toisin sanoen laskurahoituksen avulla yritys saa myyntisaamiset nopeammin. Usein rahoitusyhtiöt maksavat sinulle ensin noin 70 prosenttia laskun loppusummasta ja loput vasta kun asiakkaasi suorittaa laskun maksamisen. Rahoitusyhtiö ottaa palkkion lopputilityksen yhteydessä. laskurahoitusvaihtoehto sopii niin isompiin myyntisaamisiin, satunnaisiin ja yksittäisen laskun myyntiin.

Laskurahoitusvaihtoehto on joustava, nopea vaihtoehto tilanteessa, jolloin kassaan tarvitaan rahoitusta välittömästi. Laskurahoituksen hinnan arvioiminen etukäteen on vaikeaa ennen tarjouksien pyytämistä.

Finnvera tarjoaa lainaa ja takauksia pankkilainoille

Finnvera on tunnettu Suomen valtion omistuksessa oleva eritysrahoituslaitos, joka rahoittaa pienempiä osakeyhtiöitä sekä tarjoaa pankkilainoille takauksia. Finnveran kautta haettujen lainojen korot ovat paljon korkeammat mitä pankkilainoissa. Korko on kuuden kuukauden Euribor ja marginaali 3,25 %.

Jos haet Finnveran tarjoamaa lainaa sähköisessä asiointipalvelussa, palvelu ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse noin viikon kuluttua hakemuksen saapumisesta. Jos hankkeet ovat pieniä, päätös tehdään kahdessa viikossa. Lainan saamiseksi yrittäjältä pitäisi löytyä omaa rahoitusta pieni prosenttiosuus, eli tyhjin taskuin lainaa Finnveran kautta ei kannata lähteä hakemaan.

Finnveran suosituimpia rahoitusratkaisuja on alkutakaus, jonka avulla osakeyhtiösi voi saada tarvitsemansa pankkilainan, vaikka omasta takaa ei löytyisikään vakuuksia. Alkutakausta voi hakea maksimissaan 80 000 euroa, jos osakeyhtiö on merkitty kaupparekisteriin alle kolme vuotta sitten.

Finnveran tarjoama alkutakaus voi mahdollistaa pankkilainan sellaiselle osakeyhtiölle, jolle se ei muuten olisi mahdollista.